Alv alarajahuojennus kirjanpidossa | Accounta
Menu

ALV alarajahuojennus kirjanpidossa

Oletko koskaan kuullut termiä “alarajahuojennus”, mutta et tiedä, mitä se tarkoittaa? Tai ehkä olet yrittäjä, joka on jo joutunut tilanteeseen, jossa alarajahuojennuksen hakeminen olisi hyödyllistä, mutta et valitettavasti tiedä, miten edetä?

Älä huoli, sillä tällä sivulla käymme tätä kokonaisuutta tarkemmin läpi ja neuvomme sinua eteenpäin.

Palveluntarjoajana huolehdimme tästä kaikesta puolestasi. Jos et ole vielä asiakas, mutta haluaisit tulla asiakkaaksi – ota yhteyttä meihin, niin hoidamme asian nopeasti ja helposti!

Mikä on alarajahuojennus?



Alarajahuojennuksen ansiosta voit saada takaisin tietyn ajanjakson aikana maksamasi arvonlisäveron osittain tai kokonaan, jos liikevaihtosi alittaa tietyt rajat.

Määrään vaikuttaa seuraavissa kappaleissa tarkemmin läpikäymämme asiat, joista tärkeimpänä liikevaihdon kokonaismäärä, jonka suuruus määrittää mahdolliseen huojennukseen oikeuttavan veron määrän. Alarajahuojennuksen myöntämisen perusteiden kehitys

Vuosien mittaan liikevaihtorajat eivät ole aina olleet samat, ja ne ovat myös muuttuneet jokaisen asetuksen myötä. Siksi kannattaa tarkistaa, mitkä ovat voimassa olevan lainsäädännön mukaiset nykyiset rajat.

Alarajahuojennuksen rajoja on päivitetty viimeksi 1.1.2021 alkaen niin, että aikaisemmin ollutta täysimääräiseen huojennukseen oikeuttavaa liikevaihdon maksimimäärää nostettiin 10 000 eurosta aina 15 000 euroon saakka.

Osittaiseen huojennukseen oikeuttavaa maksimirajaa ei muutetta ja se on edelleenkin 30 000 euroa.

Lisätietoa rajoista löytyy myös verohallinon sivuilta.

Alarajahuojennuksen liikevaihtoraja

Kuten aiemmin mainitsimme, alarajahuojennuksen osalta on tarkat euromääräiset liikevaihtorajat, joiden perusteella lasketaan edellytykset mahdolliselle huojennukselle.

Liikevaihtorajoja on kaksi erilaista ja ensimmäinen raja (1.1.2021 alkaen) on 15 000 euroa (aiemmin 10 000 euroa) ja sen alle jäävä liikevaihto oikeuttaakin täysimääräiseen arvonlisäveron huojennukseen.

Maksimiraja on 30 000 euroa ja liikevaihdon kehittyessä 15 000 eurosta maksimirajaa kohti, huojennuksen suuruus pienenee asteittain.

Esimerkkejä laskennasta löytyy muun muassa verohallinnon sivuilta

Miten huojennukseen oikeuttava liikevaihto lasketaan?

Jotta voit varmistua siitä, että sinulla on oikeus hakea arvonlisäveron alarajahuojennusta, on tärkeää ymmärtää liikevaihtoon laskettavat tekijät, sillä huojennukseen ei oteta huomioon koko liikevaihtoa.

Mitä siis tarkalleen ottaen lasketaan mukaan liikevaihtoon? Huojennusta laskettaessa huomioidaan vain tavanomaiset arvonlisäveron sisältävät myynnit ja niiden veroton myyntihinta, käännetyn verovellisuuden alaiset myynnit sekä esimerkiksi seuraavat arvonlisäverottomat myynnit:

Tavaran myynti muihin EU-maihin eli ns. yhteisömyynti

Vientimyynti

Verottomien palveluiden myynti

Lista löytyy täydellisenä verohallinnon ohjeesta.

Milloin alarajahuojennusta ei ole mahdollista saada?

Tämä on tyypillinen kysymys huojennuksesta puhuttaessa ja ohessa muutamia yleisimpiä syitä tällaiseen tilanteeseen:

Yrityksen tilikauden liikevaihto on liian suuri ajatellen huojennuksen rajoja eli liikevaihto on noussut yli 30 000 euron.

Yrityksen vajaa tilikausi on ollut suuruudeltaan alle 30 000 euroa, mutta tässä tilanteessa laskennallinen 12 kuukauteen suhteutettu liikevaihto on ollut yli 30 000. Toisin sanoen tässä tulkitaan, että yrityksen tilikauden ollessa täysi 12 kk, olisi tuo raja ylittynyt ja tällöin huojennusta ei ole mahdollista saada.

Tilikauden ajalta laskettu arvonlisävero on negatiivinen eli yritykselle on kertynyt enemmän arvonlisäverollisia ostoja kuin myyntejä.

Kyseessä on sellainen ulkomainen elinkeinoharjoittaja, jolla ei ole Suomessa kiinteää toimipaikkaa.

Alarajahuojennuksesta saadun palautuksen käyttö

Mikäli yrityksesi on oikeutettu alarajahuojennukseen ja laskennan lopputuloksena saat verohallinnolta palautusta maksetuista arvonlisäveroista, tulee kyseinen palautus kuitenkin ilmoittaa tilikauden aikaisena elinkeinotoiminnan tulona kirjanpidossa. Näin ollen kyseessä ei ole kuitenkaan verovapaa tuloerä.

Miten haen alarajahuojennusta?

Käyttäessäsi kirjanpidon osalta ulkoistettua kirjanpidon ammattilaista eli tilitoimistoa, voit varmistua siitä, että alarajahuojennus hoituu heidän kauttaan.

Mikäli kuitenkin päädyt tekemään kirjanpitoa itse, tulee sinun huolehtia hakemisestakin itse ja sen tueksi pitää pystyä tekemään verohallinnolla laskelmat ja toimittaa omaveron kautta kyseinen pyyntö eteenpäin. Mikäli kuitenkin olet tehnyt kirjanpitoa itse tähän asti, mutta haluat tässä kohtaa apua, niin autamme enemmän kuin mielellämme asian osalta. Ole vain rohkeasti yhteydessä tiimiimme, niin käymme tarkemmin läpi yhteistyön aloittamiseen liittyvät asiat ja laitamme kaiken tarvittavan kuntoon puolestasi.

Asiakkaanamme sinun ei tarvitse huolehtia tästä ei tarvitse huolehtia erikseen eli se hoituu osana tavanomaista kirjanpidon työtämme.

Alarajahuojennuksen haku takautuvasti

Onko sinulta mennyt alarajahuojennuksen hakeminen ohi? Ei hätää, sillä huojennusta voi hakea myös takautuvasti aina kolmen vuoden takaa.

Aika lasketaan siitä alkaen, jolloin huojennukseen oikeuttava tilikausi on päättynyt.

L&L Accounting Oy on henkilökohtaiseen palveluun panostava tilitoimisto, joka tarjoaa kattavat sähköiset kirjanpitopalvelut pienille ja keskisuurille yrityksille, alasta ja toimipaikasta riippumatta.

Aukioloajat:

Ma-To klo 9:00 – 16:00
Pe klo 9:00 – 15:00
Myös iltaisin ja viikonloppuisin sopimuksen mukaan.

Accounta sosiaalisessa mediassa

AAA-logo-2023-FI-transparent

Tätä verkkosivua ylläpitää  Gromi.fi