Yrityksen talouden mittarit ovat keskeinen osa yrityksen ohjaamista, suunnittelua ja kehittämistä. Ne auttavat ymmärtämään yrityksen taloudellista tilannetta ja reagoimaan ajoissa muuttuviin olosuhteisiin. Hyvin valitut talouden mittarit tukevat päätöksentekoa ja tekevät liiketoiminnasta läpinäkyvämpää.
Mitä ovat talouden mittarit?
Talouden mittarit kuvaavat yrityksen taloudellista suorituskykyä tietyllä aikavälillä. Niiden avulla seurataan esimerkiksi:
- Liikevaihdon kehitystä
- Katteita ja kannattavuutta
- Kassavirtaa ja maksuvalmiutta
- Taseen rakenteita
- Velkaantumisastetta
Näitä mittareita seuraamalla yritys voi tunnistaa kehityskohteita, hallita riskejä ja asettaa realistisia tavoitteita tulevaisuudelle.
Poikkeukselliset mittarit: takaisinlainaus ja veronpalautukset
Vaikka yrityksen talouden mittarit koostuvat tyypillisesti liikevaihdosta, katteesta ja kassavirrasta, voi poikkeustilanteissa tulla esiin myös harvinaisempia elementtejä – kuten veronpalautusten kuittaaminen takaisinlainauksen yhteydessä. Esimerkiksi korona-aikana Verohallinto mahdollisti ALV-palautusten käyttämisen maksujärjestelyn maksueriin. Tämä vaikuttaa yrityksen likviditeettiin ja voi muuttaa talouden mittareita lyhyellä aikavälillä. Siksi myös nämä erityistilanteet on syytä ottaa huomioon talousseurannassa.
Taloushallintoliitto muistuttaa uutisessaan 16.2.2021 siitä, että Verohallinto voi nyt kuitata yritykselle tulevia veronpalautuksia myös arvonlisäveron takaisinlainauksessa sovittujen maksuerien lyhennyksiksi. Laki esti kuittauksen 31.12.2020 saakka, mutta enää veronpalautusta ei makseta yritykselle takaisin, jos sitä voidaan käyttää takaisinlainauksessa syntyneiden maksuerien suorituksiksi.
Arvonlisäverotuksen takaisinlainauksesta säädettiin kesäkuussa 2020 yhdeksi keinoksi yrityksille turvata rahoituksen saatavuus koronatilanteen vuoksi. Takaisinlainaus toteutettiin veronkantolain mukaisena maksujärjestelynä. Takaisinlainaus kohdistui tammi-maaliskuussa erääntyneisiin ja maksettuihin arvonlisäveroihin silloin, kun yritys oli arvonlisäveroilmoittamisen osalta ns. kuukausimenettelyssä.
Säännökset arvonlisäveron takaisinlainauksesta otettiin veronkantolakiin (L 484/2020) sekä lakiin veronlisäyksestä ja viivekorosta (L 485/2020). Lainmuutosten jäljiltä Verohallinto lisäsi 24.6.2020 kiellon palautusten käytölle maksujärjestelyistä noudatettavasta menettelystä antamaansa päätökseen.
Kun yritys maksaa maksujärjestelyä suunnitelman mukaisesti ja kun palautuksia käytetään maksujärjestelyssä oleville veloille, maksujärjestely tulee itse asiassa nopeammin maksetuksi loppuun kuin mitä Verohallinto on alun perin edellyttänyt. Tämä johtuu siitä, että Verohallinnon rahat sijoitetaan korkeampaan tuottoon kuin mitä yrityksen velat ovat. Takaisinlainauksesta aiheutuvien maksuerien lyhennysten tulee olla yhteensä vähintään verovelkaa vastaavat.
Yrityksen talouden mittarit päätöksenteon tukena
Yrityksen johto voi hyödyntää talouden mittareita arvioidakseen, ovatko liiketoimintastrategiat tehokkaita ja kannattavia. Esimerkiksi kannattavuusmittarit auttavat selvittämään, tuottaako yritys riittävästi katetta toiminnan jatkamiseen tai investointeihin.
Mittareiden säännöllinen seuranta
Mittareita ei tule tarkastella vain tilinpäätöksen yhteydessä, vaan ne on hyvä ottaa osaksi yrityksen kuukausittaista tai jopa viikoittaista seurantaa. Näin saadaan jatkuvaa tietoa taloudellisesta tilanteesta ja voidaan ennakoida tulevia haasteita tai mahdollisuuksia.
Yhteenveto
Yrityksen talouden mittarit eivät ole vain suurille yhtiöille – ne ovat hyödyllisiä jokaiselle yrittäjälle. Olipa kyseessä startup tai vakiintunut yritys, oikeiden talouslukujen seuraaminen tukee kestävää kasvua ja vähentää epävarmuutta.